Kategorier
Uncategorized

Tobaksfria dagen – uppmärksamma om rökfria uteserveringar!

Snart börjar vi närma oss Tobaksfria dagen som inträffar fredag den 31 maj. Dock infaller dagen på en röd dag så därför vill vi uppmana er att byta dag så att vi tillsammans kan lyfta tobaksfrihet. Vi i kansliet tänker att vi istället för fredag den 31e maj så uppmärksammar vi tobaksfrihet måndag och tisdag den 27-28e maj! Temat för i år är rökfria uteserveringar.

För visste ni att regeringen har beslutat att förbjuda tobaksrök på uteserveringar? Det betyder att ingen får röka på restaurangers och caféers uteplats, strålande eller hur?!

Den nya lagen börjar gälla 1 juli och rökförbudet gäller cigaretter, e-cigaretter, vattenpipa och örtprodukter. Däremot så har den nya lagen inte uppmärksammats på medier tillräckligt mycket och därför är vi oroliga att ägarna till caféerna och restaurangerna inte är medvetna om detta. Därför vill vi att ni i föreningen tillsammans med Unga Drogförebyggares kansli och alla andra 20 drogförebyggande föreningar runt om i Sverige, går ut och pratar med ägarna.

Uppgiften är väldigt lätt. På måndag och/eller tisdag den 27-28e maj vill vi att ni delar ut flygblad som ni ska ge till er lokala restaurangens/caféets personal. Be personalen lämna flygbladet till deras chef. Varje förening har fått två flygblad men du kan även ladda ned bladet här nedanför.  Vi ser gärna att ni delar ut fler, så kopiera/skriv ut flygbladet så att ni har fler!

PS! Ni får gärna dokumentera ert arbete genom att ta foto. Skicka fotot till lotta.bengtsson@ungadrogforebyggare.se så hamnar er foto på vårt Instagram-konto!

 

 

STORT LYCKA TILL!
ÖNSKAR VI I KANSLIET PÅ UNGA DROGFÖREBYGGARE