NYHETSBREV FEBRUARI-JUNI 2019

[vc_row row_type=”parallax” text_align=”center” background_image=”21963″ full_screen_section_height=”no” parallax_speed=”5″ el_id=”header”][vc_column css=”.vc_custom_1510135215525{background-color: rgba(255,255,255,0.51) !important;*background-color: rgb(255,255,255) !important;}”][vc_row_inner row_type=”row” type=”grid” use_row_as_full_screen_section_slide=”no” text_align=”center” css_animation=”element_from_fade” transition_delay=”300″][vc_column_inner][qode_elements_holder number_of_columns=”one_column”][qode_elements_holder_item item_padding=”140px 20% 100px 20%” item_padding_1280_1600=”13% 19% 9% 19%” item_padding_1024_1280=”12% 18% 7% 18%” item_padding_768_1024=”11% 10% 8% 10%” item_padding_600_768=”7% 4% 13% 4%” item_padding_480_600=”7% 0% 13% 0%” item_padding_480=”7% 0% 13% 0%”][vc_column_text]

NYHETSBREV FEBRUARI-JUNI 2019

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”11px”][custom_font font_family=”Dosis” font_size=”15″ line_height=”16″ font_style=”normal” text_align=”center” font_weight=”500″ text_decoration=”none” text_shadow=”no” letter_spacing=”1″ color=”#1f1e1c”]I denna nyhetsbrev kan du bland annat läsa om ungdomskonferensen, spelprojektet, utbytet, eBas och mycket annat. Trevlig läsning![/custom_font][/qode_elements_holder_item][/qode_elements_holder][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=”” css=”.vc_custom_1509367637540{margin-top: 35px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Ungdomskonferensen 2019

 

I början av april anordnade vi vår årliga ungdomskonferens som i år arrangerades i Tranås, utanför Jönköping. Vi hade lyckats samla på oss över 60 deltagare från 11 olika föreningar runt om i Sverige. Under tre dagar pratade vi om hur hälsa är kopplat till drogförebyggande arbetet, vikten av att må bra, vad för individuella faktorer vi har för att kunna må bra. Temat för i år var just ämnet psykisk hälsa då friskfaktorer är ett avgörande nyckel för att kunna aktivt förebygga droger bland sitt närområde.

Under dessa tre dagar varvade vi föreläsningar med fysiska övningar där syftet var att lära känna varandra lite bättre men även att ha kul! Under sista kvällen höll vi en gala där vi bjöd på tre rätters med diverse uppträdande. Varje år utser vi även en förening och en förebild som har gjort det lilla extra och förtjänar att uppmärksammas. Självklart vill vi kunna ge priset till alla våra föreningar – ni alla är fantastiska!

Årets förening utseddes till Öllsjöskolan och årets förebild utseddes till Kim Ekelund, en av våra fantastiska volontärer! Stort grattis till er!

Efter priser, avtackningar och andra uppträdande avslutade vi galan med 2 timmars efterfest med DJ och lasershow.

Vi avslutade ungdomskonferensen på söndagen med årsmöte som pågick hela dagen, många motioner beslutades, nya styrelsemedlemmar röstades in osv.

Vi vill tacka alla som deltog för tre fantastiska dagar och vi vill även tacka Tranås kommun som arrangerade konferensen med oss.

Nedan kan du se bilder.

 

På söndagens årsmöte valdes en ny styrelse, valberedning och revisor. Här nedan kan du se vilka som röstades fram.

  • I den nya styrelsen sitter:

Förbundsordförande – Majmona Susoho, Stockholm

Vice förbundsordförande – Sofie Levin, Halmstad

Ledamot – Ida-Maria Nautras, Norrköping

Ledamot – Johanna Nilsson, Hässleholm

Ledamot – Emilia Eriksson, Höör

Ledamot – Melina Djurtestad Kolocoudias, Stockholm

Ledamot – Simon Karlsson, Djurås

 

  • I den nya valberedningen sitter:

Alfons Grip, Hässleholm

Alexandra Persson, Hässleholm

Anton Resare, Strängnäs

Rasmus Nilsson, Kristianstad

 

  • Nya revisorn:

Alma Nilsson, Bjärnum

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=”” css=”.vc_custom_1509367637540{margin-top: 35px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

SPELPROJEKT OCH NY KOLLEGA

 

 

Tidigare i år fick Unga Drogförebyggare pengar från staten för att undersöka om spel kan användas för att förebygga användning av droger i skolor. Sedan dess har mycket hänt. Felix Häggström har anställts som projektledare. Vi har upprättat samarbete med forskare på Södertörns högskola som ska se hur effektivt spelet är på att påverka attityder kring droger. Vi har också intervjuat lärare, kuratorer och elever för att höra vad de har för synpunkter på hur spelet ska se ut. Nu återstår bara att utveckla själva spelet och skriva en plan på hur spelet ska testas och utvärderas. Spännande fortsättning följer alltså!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=”” css=”.vc_custom_1519132974076{margin-top: 35px !important;background-color: #ffffff !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1519133391543{padding-top: 50px !important;padding-right: 50px !important;padding-bottom: 50px !important;padding-left: 50px !important;background-color: #e4b5a3 !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1560233457349{background-color: #e4b5a3 !important;}”]

FÖRENINGSTURNÈ OCH NY FÖRENINGSHANDBOK

Det har kommit in önskemål från flera föreningar om att lära sig mer om organisationen och att driva förening samt lättåtkommligt material som förklarar hur allt fungerar. Därför har vi bestämt oss för att göra två saker – åka ut och hälsa på alla föreningar i höst kring kontraktsskrivningen och samtidigt leverera den uppdaterade föreningshnadboken. Kul! Jag, Nadja, är den som leder den här satsningen och håller på att planera besöken för hösten, men jga kommer få hjälp av styrelsen att genomföra den. Föreningen i Djurås har redan fått sitt besök och det var väldigt uppskattat.

Syftet med turnén är att alla föreningar ska få samma information, känna en större gemenskap och delaktighet i organisationen och bli peppade!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=”” css=”.vc_custom_1509367637540{margin-top: 35px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

INTERNATIONELLT UTBYTE

 

Är du emot tobaksbruk? Skulle du vilja ha djupare kunskaper om problematiken med tobak? Vill du testa på att demonstrera? Vill du hitta nya sätt att förebygga tobak genom att skapa filmer? Älskar du att resa och träffa andra engelsktalande ungdomar? Då kommer du gilla utbytesresan EU Smokefree Youth Network 2.0!

Vi är stolta att presentera att i höst/vinter kommer vi arrangera en utbytesresa tillsammans med våra två samarbetsorganisationer i Irland och England! Utbytet kommet att delas upp under två perioder, första perioden sker 26/10–1/11 i Stockholm och andra perioden sker 19–16 februari nästa år i England.

 

Just nu är det fritt fram att anmäla sitt deltagande men kriterierna är att du ska vara 13–17 år under utbytesperioden, vara drogfri och engagerad i tobaksförebyggande arbetet. Anmälan är öppen fram till 26e augusti.  Läs mer om utbytet och anmäl dig på vår hemsida: www.ungadrogforebyggare.se/utbyte

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=”” css=”.vc_custom_1509367637540{margin-top: 35px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

TOBAKSFRIA DAGEN 2019

 

 

Du har väl inte missat tobaksfria dagen den 31 maj? Det är en internationell dag som WHO, Världshälsoorganisationen, grundade med syfte att uppmärksamma tobakens konsekvenser mot människan och miljön. Varje år utser WHO teman och valde i år att lyfta fram tobakens påverkan mot lunghälsan.

Däremot kände vi i kansliet att allmänheten inte är tillräckligt informerade om att det sker en ny tobakslag i sommar, och beslutade att vi måste uppmärksamma detta! Från och med 1 juli är det förbjudet att bl.a. röka på uteserveringar. Vi tog fram ett flygblad som vi skickade till er och uppmanade er att dela ut till lokala caféer/restauranger som har uteserveringar. Vi har fått höra positiv respons från några föreningar och som sagt att det var kul och spännande att göra en politisk handling! Har ni några bilder från det får ni mer än gärna skicka till oss! Nedan kan du se hur flygbladet såg ut.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=”” css=”.vc_custom_1509367637540{margin-top: 35px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

MEDLEMSREVISION OCH eBAS

 

Innan semestern ska medlemsrevisionen för 2018 vara klar. Det innebär att medlemsrapporteringen granskas av revisior som sen godkänner den och skickar in en rapport till MUCF som är vår största bidragsgivare. Alla föreningar tillsammans med oss på kansliet har skött det bra så det är inga oroligheter kring att den inte ska gå igenom. Varje år väljs några föreningar ut för granskning och er det gäller har redan blivit informerade.

År 2019 är öppnat i eBas och det går att registrera medlemmar när som helst under resten av året. Ett tips är att verkligen ta kontraktsskrivningen som ett bra tillfälle att få in medlemmarna i eBas också. Det går bland annat att göra det via en online-länk där varje person skriver in sig själv så slipper styrelsen eller verksamhetsledaren göra det. Hör av er om ni inte hittar till den länken eller har andra frågor till nadja.slotte@ungadrogforebyggare.se

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=”” css=”.vc_custom_1509367637540{margin-top: 35px !important;}”][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=”” css=”.vc_custom_1509367637540{margin-top: 35px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

 

[icons icon_pack=”font_elegant” fe_icon=”social_facebook_circle” custom_size=”25″ type=”normal” link=”https://www.facebook.com/unga.drogforebyggare/” target=”_blank” icon_color=”#e3b4a2″ icon_hover_color=”#bec1c4″ margin=”0px 12px 0px 0px”][icons icon_pack=”font_elegant” fe_icon=”social_twitter_circle” custom_size=”25″ type=”normal” link=”https://twitter.com/@drogforebyggare” target=”_blank” icon_color=”#e3b4a2″ icon_hover_color=”#bec1c4″ margin=”0px 12px 0px 0px”][icons icon_pack=”font_elegant” fe_icon=”social_instagram_circle” custom_size=”25″ type=”normal” link=”https://www.instagram.com/drogforebyggare/” target=”_blank” icon_color=”#e3b4a2″ icon_hover_color=”#bec1c4″][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” text_align=”left” background_animation=”none” css_animation=””][vc_column][vc_empty_space height=”60px”][/vc_column][/vc_row]