Kategorier
Uncategorized

Kansliet åter 7 januari!

Vi går på jullov nu och är åter i kansliet tisdag den 7e januari.

 

God jul & gott nytt år!

Kategorier
Uncategorized

Vår Majmona vann årets ungdomsledarstipendium från stiftelsen Konung Gustaf V:s 90 årsfond!

Vår alldeles egna förbundsordförande Majmona Susoho har vunnit det otroliga ungdomsledarstipendiet som varje år går till en person som är ett föredöme för ungdomar, en eldsjäl för ideellt engagemang och har erfarenhet på flera nivåer inom en ungdomsorganisation. Det är stiftelsen Konung Gustaf V:s 90 årsfond som delar ut detta stipendium vars syfte är att stötta ideell ungdomsverksamhet.

 

Majmona Susohos ideella arbete började 2012 när hon var 12 år och startade en drogförebyggande förening på hennes lokala fritidsgård i Vårby. Vi på Unga Drogförebyggare har flera lokala föreningar runt om i Sverige och en drogförebyggande förening är en grupp med ungdomar som arbetar med att förebygga droger i skolelevers närsamhälle, dvs fritidsgård och/eller skola. I föreningen drev Majmona igenom flera drogfria aktiviteter som var öppna för allmänheten. 2015 ansökte Majmona om att gå med i förbundsstyrelsen för organisationen som ledamot och efter ett år i förbundsstyrelsen röstades Majmona fram som vice förbundsordförande vilket varade i två verksamhetsår. 2018 röstades hon fram som förbundsordförande och sitter där än idag. 

 

Vi är otroligt stolta och glada över att Majmona, en sann eldsjäl, vann årets stipendium. Stiftelsens motivering löd: 

 

Majmona har förmågan att snabbt lära sig nya saker och analysera mönster,

bland annat eftersom hon alltid lyssnar in andra och sedan har modet att peka

ut riktningen. Hennes ledarskap präglas av lyhördhet, ansvarskänsla samt mod

och hon duckar aldrig för ansvar eller svårigheter och är ständigt uppdragslojal.

Hon har drivit en stor förändringsprocess inom Unga Drogförebyggare (tidigare

Smart Ungdom), där hon varit ideellt aktiv på alla nivåer i över sju år.

Organisationen är idag en stabil nationell organisation som nu är en självklar del

av både ungdomsrörelsen och den drogpolitiska samhällsdebatten.

Hon brinner för – och har alltid – medlemsengagemanget i fokus!

 

Majmona har alltid varit, sedan hon var 12 år, intresserad av förändringsarbete och har haft attityden att inget är omöjligt. Majmona har för många ungdomar i vår verksamhet varit en förebild de känner ett starkt förtroende till. Majmona är även väldigt omtyckt på hennes befintliga arbetsplats Filmstaden i Heron City och på Bauhaus i Bromma. 

 

Det känns väldigt kul att få ta emot detta stipendium. Väldigt overkligt och svårt att greppa. Från att hålla det första drogförebyggande mötet på min gamla fritidsgård till att se tobakspolicy på skolor runt om i Sverige. Att lilla jag som bara har gjort det som varit kul, engagerat mig i en fråga jag brinner starkt för och så får man ett stipendium på det. Tack! Säger Majmona Susoho.

 

Ikväll höjer vi våra alkoholfria glas för vår Majmona Susoho på Livrustkammaren i Kungliga slottet.

Kategorier
Uncategorized

Vår nya generalsekreterare Andreas Axelson!

Den 18 november började Andreas hos oss som generalsekreterare.

Andreas ska se till att leda kansliet så att vi följer de riktlinjer som våra medlemmar har fastställt – dvs att förebygga tobak och andra droger hos unga. Vi ser så fram emot att få lära känna honom mer och se vilka nya höjder han tar oss till med hjälp av våra fantastiska engagerade medlemmar! 

 

Lite mer om Andreas:

Han har ett långt engagemang i ungdomsrörelsen där han bland annat varit ordförande för KFUM Sverige. Andreas tror starkt på föreningsvärldens kraft att skapa samhällsförändring men även som en social mötesplats mellan människor. Andreas var redan som liten irriterad över att behöva utsättas för passiv rökning och är glad över att både tobaks- och alkoholanvändningen minskar bland unga i Sverige. Han vill att inga unga ska hindras att leva ett bra liv och växa till sin fulla potential på grund av alkohol, rökning eller droger.

Andreas är ursprungligen från Linköping, han älskar att röra på sig och han trivs allra bäst i fjällen.

Han käkar vegetariskt för klimatet och tar sig runt med cykel.

 

 

Vill du prata med Andreas är det bara att du hör av dig till andreas.axelson@ungadrogforebyggare.se eller tel nr 070-742 10 35

Kategorier
Uncategorized

ÄNTLIGEN ÄR ANMÄLAN TILL UTBYTET 2019/2020 ÖPPEN!

Är du emot tobaksbruk? Skulle du vilja ha djupare kunskaper om problematiken med tobak? Vill du testa på att demonstrera? Vill du hitta nya sätt att förebygga tobak genom att skapa filmer? Älskar du att resa och träffa andra engelsktalande ungdomar? Då kommer du gilla utbytesresan EU Smokefree Youth Network 2.0!

Utbytet är uppdelad under två perioder under hösten och vintern, du som vill delta måste delta på bägge perioderna.  

Första delen är i Stockholm den 26 okt – 1 nov 2019

Andra delen är i Storbritannien 19–26 feb 2020

Vem får anmäla sig?

Anmälan är öppen till vem som helst men som är mellan 13–17 år, engagerad i tobaksfrågan och är i övrigt drogfri. Vi kommer att prioritera medlemmar i ett drogförebyggande förening och volontärer i urvalsprocessen men är det platser över får du som extern ungdom gärna delta. Läs mer om utbytet och ansök din plats HÄR!

Kategorier
Uncategorized

Tobaksfria dagen – uppmärksamma om rökfria uteserveringar!

Snart börjar vi närma oss Tobaksfria dagen som inträffar fredag den 31 maj. Dock infaller dagen på en röd dag så därför vill vi uppmana er att byta dag så att vi tillsammans kan lyfta tobaksfrihet. Vi i kansliet tänker att vi istället för fredag den 31e maj så uppmärksammar vi tobaksfrihet måndag och tisdag den 27-28e maj! Temat för i år är rökfria uteserveringar.

För visste ni att regeringen har beslutat att förbjuda tobaksrök på uteserveringar? Det betyder att ingen får röka på restaurangers och caféers uteplats, strålande eller hur?!

Den nya lagen börjar gälla 1 juli och rökförbudet gäller cigaretter, e-cigaretter, vattenpipa och örtprodukter. Däremot så har den nya lagen inte uppmärksammats på medier tillräckligt mycket och därför är vi oroliga att ägarna till caféerna och restaurangerna inte är medvetna om detta. Därför vill vi att ni i föreningen tillsammans med Unga Drogförebyggares kansli och alla andra 20 drogförebyggande föreningar runt om i Sverige, går ut och pratar med ägarna.

Uppgiften är väldigt lätt. På måndag och/eller tisdag den 27-28e maj vill vi att ni delar ut flygblad som ni ska ge till er lokala restaurangens/caféets personal. Be personalen lämna flygbladet till deras chef. Varje förening har fått två flygblad men du kan även ladda ned bladet här nedanför.  Vi ser gärna att ni delar ut fler, så kopiera/skriv ut flygbladet så att ni har fler!

PS! Ni får gärna dokumentera ert arbete genom att ta foto. Skicka fotot till lotta.bengtsson@ungadrogforebyggare.se så hamnar er foto på vårt Instagram-konto!

 

 

STORT LYCKA TILL!
ÖNSKAR VI I KANSLIET PÅ UNGA DROGFÖREBYGGARE

Kategorier
Uncategorized

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018/2019

Nu kan du läsa mer om vad som har hänt i organisationen under 2018-2019. Läs vår verksamhetsberättelse här!

Kategorier
Uncategorized

Förbundsstyrelsens propositioner är här!

På årsmötet under Ungdomskonferensen i Falkenberg 2018 valde Unga Drogförebyggares medlemmar en förbundsstyrelse på sju personer. Förbundsstyrelsen är den grupp som leder och bestämmer i organisationen när medlemmarna inte kan vara samlade. Förbundsstyrelsen har möten under året och diskuterar och beslutar om Unga Drogförebyggares framtid.

 

Nu är det dags för årsmöte igen och förbundsstyrelsen har tagit fram ett förslag på vad organisationen ska göra nästa år och hur organisationen ska fungera. Förslagen kallas för propositioner och finns att läsa i detta häfte.


På Ungdomskonferensen den 5–7 april kommer vi att hålla årsmöte igen och då är det ni medlemmar som bestämmer! Läs förslagen som förbundsstyrelsen har lagt och prata i ert drogförebyggande förening om ni håller med. Är det såhär ni vill att Unga Drogförebyggare ska fungera och är det detta vi ska göra kommande år?

Förbundsstyrelsen propositioner 2019

Kategorier
Uncategorized

ANMÄLAN FÖR DIG SOM VILL KANDIDERA TILL KOMMANDE STYRELSE!

Nu är det dags för DIG att söka till kommande styrelse. Är du en driven, engagerad och en kreativ person som tycker om att diskutera och vara med och ta beslut om saker och ting är det dig vi söker.

Svarar du JA på dessa frågor är det bara för dig att söka:

Gillar du att inspirera andra?

Är du en engagerad och driven person?

Har du några kunskaper om Unga Drogförebyggare sen tidigare?

Du ansöker genom att klicka här!

Vi önskar er all lycka!
Vänligen Valberedningen

Kategorier
Uncategorized

Nyhetsbrev november-januari

Nu kan du läsa vår senaste nyhetsbrev som omfattar vad för verksamhet som skedde under november till januari. I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om medlemsträffen/återträffen vi hade för medlemmar och volontärer 25-27 januari, om en ny förening som startat i Skåne, om Inspirationsdagen vi anordnade i Norrköping och mycket mycket annat. Trevlig läsning!

 

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet 

Kategorier
Uncategorized

ANMÄL DIG TILL UK19!

ANMÄL DIG TILL UK19 DEN 5-7 APRIL I TRANÅS

Äntligen börjar vi närma oss till Ungdomskonferensen (förkortning UK) som kommer ske fredag den 5 april och som avslutas med årsmöte söndagen den 7e april. Anmäl dig senast den 1 mars!

Vad är UK?

Ungdomskonferensen är Unga Drogförebyggares årliga konferens. Det är det största tillfället för våra medlemmar att träffas, utbilda sig, inspireras och påverka organisationen. Det är helt enkelt en blandning av läger och konferens! Under UK hålls också Unga Drogförebyggares årsmöte, som är förbundets högsta beslutande organ, det är helt enkelt det bästa tillfället för medlemmar att påverka vad som ska hända inom Unga Drogförebyggare.

VAR: Junkaremålsskolan i Tranås

NÄR: fredag den 5e april kl. 17 och slutar söndag den 7e april ca. kl. 15

Läs mer och anmäl dig på HÄR!